novice
dogodki
zpisniki
NA-VARNEM.SI - brezplačno svetovanje za mladostnike in žrtve nasilja
Datum: 10.3.2021
V letu 2021 Inštitut za proučevanje enakosti spolov - IPES, pod okriljem in podporo Ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti ter Evropske unije preko Evropskega socialnega sklada, izvaja enoletni projekt poimenovan Vzpostavitev varnih točk in virtualnih rešitev za opolnomočenje žrtev nasilja, otrok in mladostnikov - Na varnem si.
Priponke:
V sklopu projekta z različnimi aktivnostmi ozaveščamo in informiramo širšo javnost o stiskah, ki jih je razkrila in poglobila epidemija COVID-19, na ta način pa prispevamo tako k destigmatizaciji duševnih stisk, kot tudi k izgradnji družbe z ničelno toleranco do nasilja.

 

Za mladostnike in vse žrtve nasilja smo tako razvili in v teh dneh vzpostavili spletno platformo Na-varnem.si, ki bo omogočila virtualno in telefonsko psiho-socialno svetovanje ter anonimno e-prijavo nasilja. Vabimo vas, da obiščete našo pred kratkim vzpostavljeno platformo in se nam pridružite Na varnem: http://na-varnem.si/. Žrtve nasilja - prva osrednja ciljna skupina našega projekta, so epidemijo preživele v (zapovedanem) zaprtju s povzročitelji nasilja, z oteženimi načini iskanja pomoči. Tako nas ne more presenetiti zaskrbljujoč porast pojavnosti nasilja, ki so ga zaznali po vsem svetu, Slovenija pa pri tem ni bila izjema – Policija je poročala, da se je (v primerjavi z letom 2019) v letu 2020 število prijav nasilja v družini povišalo za 20 %. Prav tako beleži 56 % več ubojev, 33 % več umorov in 20 % več groženj. Pri tem so praktične vse nevladne organizacije poročale o še večjem porastu števila stisk, povezanih z nasiljem, saj so med drugim zaznale kar 50 % povečanje klicev s strani žrtev nasilja. Naša svetovalnica Na varnem, je odprta in brezplačno na voljo tudi za vse žrtve nasilja. V sklopu svetovalnice nudimo razbremenilne telefonske pogovore, pogovore preko klepeta v živo (spletna klepetalnica) ali izmenjavo e-pošte.

 

Kot vemo, je epidemija COVID-19 na poseben način prizadela tudi populacijo mladih (naša druga ciljna skupina projekta), ki je, v obdobju izgrajevanja osebne identitete in večjih življenjskih prelomnic, postavljena v stanje oteženega izobraževanja, raziskovanja možnosti in spletanja medosebnih vezi. Posledično med njimi lahko opažamo več apatičnosti ter nemotiviranosti, obremenjenosti, pa tudi več strahu, tesnobe, depresivnosti in drugih neprijetnih občutij. Kot je pokazala raziskava, ki smo jo na IPES izvedli med prvo karanteno (Vzdušje v intimno-partnerskih odnosih in družinah v času karantene in povečane negotovosti, 2020), velika stigmatizacija, ki spremlja doživljanje nasilja in pojav drugih stisk, večini ljudi - po podatkih naše raziskave, je bilo takšnih kar 85 % - preprečuje iskanje pomoči, celo v obliki razbremenilnega pogovora z (najbližjimi, še posebno pa pri iskanju pomoči psihologa oziroma strokovnjaka. Vse to nam kot posameznikom in družbi kot celoti preprečuje, da bi vsi lahko živeli Na varnem. Veseli smo, da bomo s pomočjo naše spletne platforme lahko aktivno pomagali mladim v stiski, zato vabimo vse, da obiščejo našo platformo ter da se po pomoč odpravijo Na varno!.

 

Svetovalnica Na varnem deluje po naslednjem urniku:
Svetovanje preko spletnega klepeta v živo:
v ponedeljek 12:00 do 22:00
v torek 8:00 do 18:00
v sredo 12:00 do 22:00
v četrtek 12:00 do 22:00
v petek 8:00 do 18:00

 

Svetovanje preko telefona 040 950 514:
v ponedeljek 8:00 do 13:00
v torek 17:00 do 22:00
v sredo 8:00 do 13:00
v četrtek 17:00 do 22:00
v petek 12:00 do 17:00

 

Prosimo vas, da novico o delovanju naše svetovalnice in o zagonu spletne platforme Na varnem si, podelite po svoji mreži, ter še posebno pozovete vse žrtve nasilja in mlade s katerimi sodelujete, ter nam tako pomagate razširiti glas o dostopu do različnih oblik pomoči, ki jih nudimo. V ta namen smo za vas pripravili tudi grafiko, ki jo lahko uporabite tudi za to, da vest o našem projektu podelite po svojih kanalih. Če uporabljate družbena omrežja, ji lahko dodate sledečo besedilo: @Ipes – Inštitut za proučevanje enakosti spolov je v sklopu projekta @Na varnem si vzpostavil spletno platformo, ki nudi mladostnikom, ki so se znašli v stiskah povzročenih ob epidemiji COVID-19, brezplačno psiho-socialno pomoč, svetovanje in informiranje! Svetovalnica Na varnem poteka v obliki virtualne klepetalnice v živo, telefonskega klica ali elektronske pošte, na drugi strani stiske vas čakajo strokovnjakinje s področja psihologije! Pridružite se jim Na varnem: www.na-varnem.si.

 

V primeru morebitnih nejasnosti, vprašanj ali dvomov, vas vabimo, da nam pišete na naš naslov info@ipes-si.org.
Še več informacij najdete v priponkah tega sporočila.
Kontakti:
T: +386 (0)1 306 48 73
F: +386 (0)1 512 06 81
E: mol.sentvid@ljubljana.si
Uradne ure:
Ponedeljek od 8.30 do 13. ure
Sreda od 8.30 do 12. ure in od 13. do 17. ure
Petek od 8.30 do 12. ure
Zaposlena strokovna sodelavca Službe za lokalno samoupravo:
Golavšek Robert
Snježana Zrnič (Ponedeljek, torek in sreda)
Oseba odgovorna za dajanje informacij javnega značaja:
predsednik sveta četrtne skupnosti Šentvid Damijan Volavšek.

Oseba odgovorna za stike z mediji:
Damijan Volavšek - predsednik Sveta CS Šentvid