novice
dogodki
zpisniki
PODALJŠANJE ŽIVLJENJA Z ZNANOSTJO IN TEHNOLOGIJO- strokovno predavanje
Datum: 15.10.2019 ob 19:30
Torek, 15.10.2019 ob 19.30 uri v Knjižnici Šentvid (Prušnikova 106)

Knjižnica Šentvid vabi v okviru oktoberskega Eko tedna na strokovno predavanje Marina Lipovška: Podaljševanje življenja z znanostjo in tehnologijo.

Hiter napredek kaže na to, da bomo ljudje že v 21. stoletju lahko živeli nekaj desetletij dlje. Nekateri posamezni znanstveniki govorijo, da nam bo uspelo izredno upočasniti staranje. Med predavanjem si bomo najprej ogledali trenutno stanje tehnologij podaljševanja življenja, nato pa delo dr. Aubreya de Greya, ki je identificiral in dal predloge za popravo sedmih vrst škode, ki se tekom let akumulira v telesu in povzročijo staranje. Temu bi sledil futuristični del, ko si bomo ogledali možne tehnologije, ki bi morda v daljni prihodnosti človeštvu prinesle nesmrtnost  to so krionika in prenos zavesti v računalnik. Znanstveno-tehničnemu delu bo sledil filozofski del predavanja. V njem si bomo postavili vprašanja etičnosti, osebne identitete, pravične distribucije ter socioloških prednosti in problemov, ki bi jih tehnologije podaljševanja življenja prinesle. Zaključili bi z vprašanji eksistencializma in humanizma.

 

Predavatelj Martin Lipovšek je magistrski študent filozofije na Filozofski fakulteti v Ljubljani. Zanima ga filozofija znanosti, iz katere je tudi pri prof. dr. Andreju Uletu diplomiral z deset. Za magistrsko nalogo raziskuje humanistični vidik razvijajočih se znanosti in tehnologij podaljševanja življenja. V prostem času je napisal že deset poljudnoznanstvenih člankov, ki so objavljeni v revijah Življenje in tehnika, GEA, Vzajemnost. Tekom študija je tudi kot predstavnik Slovenije tekmoval na Evropskem debatnem prvenstvu ter Evropskem tekmovanju simulacije Združenih narodov.

 

Lepo vabljeni!

Kontakti:
T: +386 (0)1 306 48 73
F: +386 (0)1 512 06 81
E: mol.sentvid@ljubljana.si
Uradne ure:
Ponedeljek od 8.30 do 13. ure
Sreda od 8.30 do 12. ure in od 13. do 17. ure
Petek od 8.30 do 12. ure
Zaposlena strokovna sodelavca Službe za lokalno samoupravo:
Golavšek Robert
Snježana Zrnič (Ponedeljek, torek in sreda)
Oseba odgovorna za dajanje informacij javnega značaja:
predsednik sveta četrtne skupnosti Šentvid Damijan Volavšek.

Oseba odgovorna za stike z mediji:
Damijan Volavšek - predsednik Sveta CS Šentvid