novice
dogodki
zpisniki
SVETNIKI - gledališka predstava (komedija)
Datum: 7.1.2012 ob 19:30
Sobota 7.1.2012 ob 19.30 uri - Ljudski dom (Prušnikova 99, Ljubljana-Šentvid)
V soboto 7. januarja 2012 ob 19.30 uri bo na povabilo Društva Blaž Potočnikova Čitalnica v Ljudskem domu gostovalo gledališče GGNeNi KD Teater Grosuplje s predstavo SVETNIKI.

Komedija, ki se dogaja v srednjem veku, je predvsem kritika najbolj osnovne sprevržene logike kapitalizma. Ponovno gre za izbor sodobnega besedila tokrat iz ameriške književnosti. Avtor Michael Hollinger je po izobrazbi violinist, delal pa je že kot igralec, pisec besedil za gledališke skupine, ukvarjal se je tudi s filmom ter pisanjem radijskih in televizijskih iger, iger za otroke in potujoča gledališča.

Dogajanje gledalce popelje v Francijo trinajstega stoletja, v mestece Priseaux. Delo temelji na resničnih dogodkih kraje relikvij svetnice sv. Fides oziroma sv. Vere (sveta Fides goduje 6. oktobra, vendar ni navedena v slovenskem godovnem koledarju, je pa predstavljena v knjigi Življenja svetnikov) iz samostana v Agenu, ki so jih prenesli v enega največjih romarskih središč srednjeveške Francije Conques.
Bratje v samostanu, kjer hranijo relikvije svete Fides nestrpno pričakujejo obisk iz Rima. Računajo, da bo obisk papeža samostanu povrnil del stare slave in povečal obisk romarjev. S tem so povezane tudi finančne računice, saj bratje ne le da so na robu stradanja, ampak tudi ne morejo opravljati karitativne dejavnosti. Tako so pomoči potrebni uvrščeni v čakalne vrste.

Lahko si mislimo, kakšen šok je za menihe novica, da je papež odpotoval v sosednji samostan, kjer se govori, da sveta Fides, prav tista, ki je njihova zavetnica, tam dela čudeže. Kako je to mogoče? Če je le vera tista, ki je potrebna za čudeže, lahko vsaka kost postane relikvija. Le verjeti moramo. Kako se bo prekupčevanje s kostmi obrestovalo, si lahko ogledate v komediji Svetniki?

 

Nekaj podatkov o predstavi:

 

Avtor: Michael Hollinger,
režija: Renata Vidič,
igrajo: Primož Pucelj, Luka Puš, Luka Gluvić, Anita Ferčak, Jan Pirnat, Maša Tiselj, Larisa Daugul, Vesna Zimic
prevod: Alja Predan, scenografija: Bine Skrt, kostumografija: Klavdija Jeršinovec, luč: Miha Puš in Jan Pirnat

VSTOPNINA 8 € odrasli, 5 € otroci

Kontakti:
T: +386 (0)1 306 48 73
F: +386 (0)1 512 06 81
E: mol.sentvid@ljubljana.si
Uradne ure:
Ponedeljek od 8.30 do 13. ure
Sreda od 8.30 do 12. ure in od 13. do 17. ure
Petek od 8.30 do 12. ure
Zaposlena strokovna sodelavca Službe za lokalno samoupravo:
Golavšek Robert
Snježana Zrnič (Ponedeljek, torek in sreda)
Oseba odgovorna za dajanje informacij javnega značaja:
predsednik sveta četrtne skupnosti Šentvid Damijan Volavšek.

Oseba odgovorna za stike z mediji:
Damijan Volavšek - predsednik Sveta CS Šentvid